Thassos-Island e_img_forum e_img_webcam e_img_gbook

Θάσος Πληροφορίες Ιστορία της Θάσου

Discover the new LIVE Webcam Thassos Potos Beach

Η Θάσος μέσα από την ιστορία της.

Μυθολογία

Το νησί ονομαζόταν από τους αρχαίους ποιητές Αίθρα και Χρυσή.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι το νησί πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο ήρωα της μυθολογίας που ονομάζόταν Θάσος.
Ο Θάσος ήταν γιος του βασιλιά της φοινίκης Αγήνορα ή του θεού Ποσειδώνα (τον θεό της θάλασσας). Σήμερα είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς ποιανών γιος ήταν ο Θάσος. Οι θρύλοι γι 'αυτόν είναι πολύ παλιοί και όχι ακριβείς.
Κατα τον Ηρόδοτο ήταν ο πρώτος οικιστής του νησιού, και έφθασε στο νησί με κάποιον άλλο φοίνικα.
Ο μύθος λέει ότι ήταν τόσο εξαντλημένος να ψαχνει την αδελφή του την Ευρώπη, και έκατσε να ξεκουραστεί σε αυτό το νησί. Έτσι, το νησί ονομάστηκε από αυτόν, Θάσος.

Προϊστορία

Η Θάσος βρίσκεται κοντά στις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική περίοδο και μέχρι σήμερα, αλλά ο παλαιότερος οικισμός που έχει βρεθεί είναι στα Λιμενάρια, όπου απομεινάρια της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής εποχής έχουν βρεθεί να έχουν στενή σχέση με αυτά της περιοχής της Δράμας. Αντίθετα, τα απομεινάρια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο νησί συμβαδίζουν με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες και Σποράδες, στα νότια του Αιγαίου. Στη Σκάλα Σωτήρος, για παράδειγμα, ένας μικρός οικισμός ήταν περικυκλωμένος από μεγάλα τείχος. Ακόμα πρωιμότερη δραστηριότητα αποδεικνύεται από την παρουσία μεγάλων όγκων «μεγαλιθικών« ανθρωπομορφικών στηλών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτούς τους τοίχους, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ομοιότητες με αντίστοιχα στην περιοχή του Αιγαίου.
Υπάρχει στη συνέχεια ένα κενό στο αρχαιολογικό αρχείο μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού στα 1100 π.Χ., όταν οι πρώτες ταφές έγιναν στο μεγάλο νεκροταφείο στο Καστρί στο εσωτερικό του νησιού. Εδώ χτιστοί τάφοι καλύπτονται με μικρά αναχώματα γης, τυπικό δείγμα μέχρι το τέλος της εποχής του Σιδήρου. Στους πρώτους τάφους υπήρχε ένας μικρός αριθμός αγγείων που μιμούνταν την μυκηναϊκή τέχνη, αλλά η πλειοψηφία των χειροποίητων αγγείων με εγχάρακτη διακόσμηση αντανακλά επηρροές από τα ανατολικά και τη Θράκη και όχι μόνο.

Αρχαιότητα

Το νησί αποικήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από Φοίνικες που προσελκύθηκαν πιθανώς από τα ορυχεία χρυσού.
Το 720 ή το 708 π.Χ., στη Θάσο έγινε μια ελληνική αποικία από την Πάρο. Ο Ηρόδοτος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θάσο, λέει ότι τα καλύτερα ορυχεία του νησιού ήταν εκείνα που ξεκίνησαν από τους Φοίνικες στην ανατολική πλευρά του νησιού με θέα τη Σαμοθράκη.
Η Θάσος έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Ιωνική Επανάσταση κατά των Περσών. Μετά την άλωση της Μιλήτου (494 π.Χ.)ο Ιστιαίος, ο Ιόνιος ηγέτης, την πολιόρκησε. Η επίθεση απέτυχε, αλλά, θορυβημένοι από τον κίνδυνο, οι Θασίοι χρησιμοποίησαν μέρος των εσόδων τους για την κατασκευή πολεμικών πλοίων και για να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους. Αυτό εξαγρίωσε τους Πέρσες, και ο Δαρείος τους αναγκάσε να παραδόσουν τα πλοία τους και να γκρεμίσουν τα τοίχη τους. Μετά την ήττα του Ξέρξη οι Θασίοι προσχώρησαν στην Δηλιακή συνομοσπονδία, αλλά στη συνέχεια, λόγω διαφορών σχετικά με τα μεταλλεία αποστάτησαν.
Οι Αθηναίοι τους νίκησαν διά θαλάσσης, καθώς και, μετά από πολιορκία που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, κατέλαβαν την πρωτεύουσα, τη Θάσο, πιθανόν το 463 π.Χ., και ανάγκασαν τους Θάσιους να καταστρέψουν τα τοίχη τους, να παραδώσουν τα πλοία τους, να πληρώσουν μια αποζημίωση και μια ετήσια εισφορά, και να παραιτηθούν από τα υπάρχοντά τους στην ηπειρωτική χώρα. Το 411 π.Χ., κατά τη διάρκεια της ολιγαρχική επανάσταση στην Αθήνα, η Θάσος και πάλι επαναστάτησε από την Αθήνα και έλαβε Λακεδαιμόνα κυβερνήτη, αλλά το 407 π.Χ., οι οπαδοί των Λακεδαιμονίων εκδιώχθηκαν, και οι Αθηναίοι υπό τον Θρασύβουλου έγιναν και πάλι δεκτοί.

thassos_coin

Ρωμαϊκή Εποχή

Μετά τη μάχη στους Αιγός Ποταμούς (405 π.Χ.), η Θάσος  έπεσε και πάλι στα χέρια των Λακεδαιμονίων με αρχηγό τον Λύσανδρο ο οποίος διαμόρφωσε ένα σύσημα δεκαρχίας εκεί, αλλά οι Αθηναίοι πάντα αποτελούσαν ένα από τα θέματα της διαφοράς μεταξύ τους και του Φιλίππου Β 'της Μακεδονίας. Στην εμπλοκή μεταξύ Φίλιππος ΙΙΙ της Μακεδονίας και των Ρωμαίων, τη Θάσο υπέκυχη στο Φίλιππο, αλλά έλαβε την ελευθερία της, από τα χέρια των Ρωμαίων το 197 π.Χ., και παρέμεινε ένα «ελεύθερο» κράτος.

 

Οθωμανική Εποχή

Η Θάσος ήταν μέρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αργότερα γνωστή ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1462. Όσο ήταν υπό την επιβολή των Τούρκων το νησί ήταν γνωστό ως Taşöz. Μια σύντομη εξέγερση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας το 1821, με επικεφαλής τον Χατζηγιώργη Μεταξά, απέτυχε. Το νησί δόθηκε από τον Σουλτάνο Mahmud II του Muhammad Ali της Αιγύπτου, ως προσωπικό φέουδο στα τέλη της δεκαετίας του 1820, ως ανταμοιβή για την αιγυπτιακή παρέμβαση στον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (η οποία απέτυχε να αποτρέψει τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους). Η Αιγυπτιακή κυριαρχία ήταν σχετικά ήπια (από διάφορες πηγές ο Muhammad Ali είτε είχε γεννηθεί ή πέρασε την παιδική του ηλικία στη Θάσο) και το νησί απόλαυσε ευημερεία, μέχρι το 1908, όταν το νέο Τουρκικό καθεστώς ανέλαβε τον έλεγχο. Ανήκε στο Βιλαέτι τηε Σαλονίκης μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους. Στις 20 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Α 'Βαλκανικού Πολέμου, ένα ελληνικό ναυτικό απόσπασμα κατέλαβε τη Θάσο ως μέρος της Ελληνικής επικράτεια με τη μορφή που έχει σήμερα.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Άξονα (1941-1944) η Θάσος, μαζί με το υπόλοιπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Οι Βούλγαροι σχεδίαζαν να προσαρτήσουν τα εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους και έκλεισαν τα σχολεία ως ένα πρώτο βήμα προς την αναγκαστική βουλγαροποίηση. Βάσει του βουλγαρικού κράτους, το νησί ονομαζόταν Тасос. Το ορεινό έδαφος διευκόλυνε μικρής κλίμακας αντιστασιακή δραστηριότητα. Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος έπληξε το νησί, με τη μορφή αψιμαχιών και επιθέσεις ανταρτών μέχρι το 1950, που συνεχίστηκαν σχεδόν ένα χρόνο μετά την παύση των εχθροπραξιών στην ηπειρωτική χώρα.

Σύγχρονη Εποχή

Η Θάσος, η πρωτεύουσα (τώρα ανεπίσημα γνωστή ως Λιμένας), στήθηκε στη βόρεια πλευρά του νησιού, και είχε δύο λιμάνια. Εκτός από τα ορυχεία χρυσού της, το κρασί, οι ξηροί καρποί και το μάρμαρο της Θάσου ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Ο Θάσιος οίνος (ένα κρασί με ελαφρύ σώμα και ​​χαρακτηριστικό άρωμα μήλου) ήταν, μεταξύ άλλων, αρκετά διάσημος στο σημείο όπου όλα τα νομίσματα των Θασίων αποικόνιζαν τον θεό του οίνου Διονύσο στη μια πλευρά και τσαμπιά σταφυλιών από τις άλλες.

Η Θάσος εξυπηρετείται από δρομολόγια πλοίων από και προς Καβάλα και Κεραμωτή. Η τελευταία είναι ένα λιμάνι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιοτης Καβάλας, και παρέχει τη συντομότερη δυνατή διέλευση στο νησί.

Διοίκηση

Θάσος ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , και αποτελεί Καλλικράτειο δήμο μετά την μεταρρύθμιση του 2011.

Γεωγραφία

Η Θάσος έχει γενικά στρογγυλό σχήμα, χωρίς βαθείς κόλπους και σημαντικές χερσονήσους. Η ψηλότερη κορυφή του, το Υψάριο ή Ψαριό, είναι 1.205 μ. (3428 πόδια) και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, που είναι πιο απότομο και καλύπτεται κυρίως από πεύκα. Το δυτικό ήμισυ έχει πιο ήπιες πλαγιές.
Τα περισσότερα χωριά έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά, καθώς ο πληθυσμός ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτά τα χωριά είχαν τα λιμάνια τους στο πλησιέστερο σημείο της ακτής, που συχνά συνδέονται με σκάλες και ο πληθυσμός σταδιακά μετανάστευσε εκεί, καθώς ο τουρισμός άρχισε να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Έτσι, υπάρχουν αρκετά ζεύγη χωριών, όπως π.χ Μαριές-Σκάλα Μαριών, που σημαίνει ότι το πρώτο είναι το εσωτερικό χωριό και το δεύτερο το χωριό κοντά στην ακτή.


Η ιστορία των ορυχείων στη Θάσο

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση βασικών και πολύτιμων μετάλλων που ξεκίνησε τον 7ο αιώνα π.Χ. με τους Φοίνικες, ακολούθησαν τον 4ο αιώνα οι Έλληνες και μετά οι Ρωμαίοι. Η εξόρυξη επικεντρώθηκε στα πολλά κοιτάσματα καλαμίνας για το μόλυβδο και τον άργυρο αν και υπήρξε επίσης μικρή εκμετάλλευση χρυσού και χαλκού. Άξια λόγου είναι η ανακάλυψη μιας παλαιολιθικής θέσης που βρίσκεται σε ορυχείο σιδήρου στη τοποθεσία Τζίνες, η ηλικία της οποίας εκτιμάται σε περίπου 15.000 ετών, (Kovkouli et al. 1988).

Πιο πρόσφατα, οι εταιρείες εξόρυξης, όπως η Speidel (1905-1912) και Vielle Montagne (1925-1930) εκμεταλλεύτηκαν την Zn-Pb (καλαμίνα). Το 1905 ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο ανεγέρθηκε στα Λιμενάρια για την επεξεργασία της καλαμίνας. Σημαντική εξόρυξη σίδηρου έγινε κατά τη διάρκεια των ετών 1954-1964 από πολλές εταιρείες εξόρυξης (Krupp και Αποστολόπουλος AE, Chondrodimos Α.Ε.). Εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή ορυκτών κατά την περίοδο 1905-1964 ήταν περίπου 2 εκατ. τόνους καλαμίνα (12% Zn + Pb) και 3 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος (44% Fe). Από το 1964 δεν υπήρξε καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί.

Μια νέα προσπάθεια εξερεύνηση άρχισε το 1976 από το ΙΓΜΕ με στόχο τον εντοπισμό κρυφών πηγών πρωτογενών μέταλλων. Τα λατομεία μαρμάρου είχαν μια παράλληλη ιστορία με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της βυζαντινής περιόδου. Στην παρούσα εποχή, αρχής γενομένης από περίπου σαράντα χρόνια πριν, τα λατομεία μαρμάρου είναι η μόνη εξορυκτική δραστηριότητα του πλούτο της Θάσου.


Like us on facebook

Info Box

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναζήτηση Thassos Island

Thassos Weather


Σήμερα
  00:00 - 06:00 10-Day Thassos Forecast 21°C Ασθενής Ανατολικός

Σας Προτείνουμε

George Hotel
Limenaria
Type: Hotel
Limenaria Beach Hotel
Limenaria
Type: Hotel
Aldebaran Pension
Location: Potos
Type: Pension
Theo Hotel
Panagia
Hotel
Filio Studios
Skala Potamia
Studios
Esperides Apartments
Skala Potamia
Apartments
Boomerang Studios
Location: Potos
Studios